Nyhedsbreve

Feedback-kursus 1/4: Skab et rum

Denne lille ting afgør, om andre tager imod din feedback

– Lær lynhurtigt, hvordan du altid får folk til at lytte efter

KJELLERUP KOMMUNIKATION // FEBRUAR 2020

 

 

NU begynder din feedback-rejse 🚀

Vi går nemlig i gang med et minikursus, hvor du efter fire korte videoer vil være i stand til at give feedback – der virker!

I dag får du et vigtigt råd til, hvad det første, du skal gøre, er, når du gerne vil give feedback. Dette trin er altafgørende for, om den person, du giver det til, vil tage imod den. Det kan jo være ligegyldigt, hvor dygtig du bliver til at give feedback, hvis andre ikke engang lytter efter.

Det første trin lærer du ved at klikke ind på den 3,5 minut korte video i toppen – og de vigtigste pointer kan du læse herunder 👇

Skab et rum til at give feedback

Tanken med feedback er, at det er små korrektioner, som vi skal give andre løbende. Hensigten og budskabet skal være klart og tydeligt, og det er noget, vi hurtigt skal kunne give en kollega eller medarbejder. Der er dog en vigtig ting, som mange glemmer, når de “lige hurtigt” vil give noget feedback. Vi skal skabe et rum for feedbacken.

Du kender det nok selv: Du sidder og er dybt fokuseret på en opgave, og så kommer der nogen og taler til dig. Lytter du med det samme? Som regel går der lige et øjeblik, før vi bliver klar til at opfatte, hvad der bliver sagt til os. Derfor er det vigtigt, at du ikke “bare hurtigt” giver feedback i forbifarten, men i stedet skaber og tænker over et rum.

Sådan gør du

Du er først nødt til at overveje: Hvor skal det rent fysisk foregå? Det afhænger af, hvad du gerne vil opnå. Hvis du skal give negativ feedback, er det nok ikke smart at sige højt foran en masse andre på kontoret eller i kantinen. Hvis vi skal give noget positiv feedback, kan det dog netop være gavnligt, at det er foran andre. Så tænk på: Hvilket rum passer til det, du gerne vil opnå?

Det næste, du skal gøre, er at bede om lov. Mit bedste råd (og dét som de fleste eksperter anbefaler) – er at spørge: “Må jeg give dig noget feedback?”. Så får du med det samme deres opmærksomhed, og personen bliver nysgerrig på, hvad der mon kommer.

Det er også okay, hvis du finder det mere naturligt at sige: “Må jeg lige sige noget til dig” eller andet. Det vigtige er bare, at du: 1. Starter med at skabe et rum og 2. Forbereder vedkommende på feedback, så personen er klar til at lytte. Så undgår du at bruge krudt på værdifuld feedback, hvorefter personen svarer: “Undskyld, hvad?”.

Det lyder som et nemt trin, men det er faktisk her, hvor der er flest, der går galt. Så begynd at øve dig allerede nu 🙂

Husk to ting

Feedback i en virksomhed er kulturelt baseret. Hvis det ikke er noget, I alle gør og finder naturligt, kan det føles “mærkeligt” i starten at starte kulturen op selv. Husk dig selv på:

1. Alt begyndelse er svær, og jeg lover, at hvis du kommer i gang med modellen, vil det efter et par uger føles helt naturligt. Især hvis du tør at snakke åbent til andre om, at du vil begynde at give mere feedback.

2. Kulturen skal begynde et sted, og hvorfor ikke med dig? “What goes around comes around” – og hvis du begynder at give feedback på en fed måde (hvilket jo er umuligt at undgå med den her model 😜), vil det sprede sig som ringe i vandet.

De andre trin i modellen får du over de næste tre måneder. Husk, at alle trinene hænger sammen – så sørg for at se alle videoerne, da modellen falder fra hinanden, hvis du fjerner et enkelt trin.

Du må endelig videresende mailen til dem i dit netværk, du tænker, et feedback-kursus kunne være relevant for. Du er også altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller gode pointer 🤩

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *