Gør noget ved problemet NU

af

– Lader du problemerne stå til for længe?

Hvis du sidder med medarbejdere og har ansvar for deres resultater og de mål, der skal nås, så se, om du ikke kan nikke genkendende til nedenstående …

”I oktober kom jeg til skade i forbindelse med træning. Det var ikke noget alvorligt, men min skulder gjorde ondt. En lille forstrækning, tænkte jeg. Det var irriterende, for det dukkede op i ny og næ, når jeg lavede andre aktiviteter, som hvis jeg bar på en af mine drenge, sad længe og skrev, eller blev lidt for entusiastisk ved et whiteboard til et seminar eller en workshop. I flere forskellige sammenhænge kunne min skulder pludselig spille ind.

”Det går over”, tænkte jeg. Den virker jo fint en gang imellem, så hvis jeg bare er lidt forsigtig, så skal den nok klare sig selv. Jeg kan lade den lidt være.

November gik, som oktober var gået og så kom december. I december begyndte jeg at få spændinger i ryggen, når jeg lavede bestemte bevægelser, og det trak lidt. Det blev værre, og måske var det min indbildning, men jeg følte, at min underarm og mit håndled nogle gange værkede lidt, selv når skulderen havde det fint.

Til sidst tvang min kloge kone mig til en aftale hos en fysioterapeut og – trylle rylle rolle – allerede efter første behandling havde skulderen det bedre. ”Den skulle bare lige rettes” sagde hun til mig. Her i begyndelsen af januar efter to besøg har skulderen det meget bedre, og jeg mærker intet til hverken ryg eller underarm – det virker! Hvorfor i alverden gjorde jeg ikke noget ved det med det samme?”

Derfor rykker vi ikke på medarbejderne

Det er tit det samme, der sker, når du har én på dit team, der ikke leverer, som de skal. ”Det går nok over”, ”det fungerer jo fint i perioder” og det er ofte lettere at lade være med at gøre noget med det samme. Men det er aldrig det rigtige.

Du har garanteret også oplevet, at det spreder sig ud til resten af afdelingen, eller måske endda ud til andre afdelinger, hvad enten det er indsats, effektivitet eller holdning.

Gør noget ved det NU, inden du får brug for en fysioterapeut. Jo længere, du lader en medarbejder køre på frihjul, jo sværere bliver det at ændre, og jo større er risikoen for, at flere bliver påvirket.

Vi oplever ofte, at coaching, 1-til-1 samtaler, træning eller faste feedback sessioner kan få personen tilbage på sporet; hvis det gøres rettidigt. (Og hvis det gøres rigtigt – så få gode tips til din næste 1-til-1-samtale og Walk and Talk her.)

Så gør noget nu.

Hjælp evt. personen med at få sat nogle gode, realistiske mål med SMART-modellen – eller at få lavet nogle realistiske handlingsplaner med den smarte GROW model.

Der er én ting, du kan gøre med det samme

Det første du skal gøre, når der er noget der har behov for at blive rettet til er selvfølgelig at give god feedback. 

God konstruktiv feedback er nemlig et af de værktøjer, der kan bruges i det fleste sammenhænge, og som rigtig mange mennesker reagerer utroligt positivt på. 

Det bedste værktøj til at give god feedback findes allerede, og jeg har skrevet en artikel om det. Læs den lige her: Sådan giver du god feedback med feedback-modellens fire trin.

Flere artikler til dig