SMART-modellen: Sådan sætter du gode, realistiske mål
Lær at bruge SMART-modellen og sæt mål, du kan og vil nå
SMART-modellen er et anerkendt værktøj inden for coaching, der hjælper dig til at optimere dine mål, så du har langt større mulighed for at nå dem. De fleste har nemlig allerede prøvet at sætte sig et mål, som fx var for ambitiøst eller urealistisk. En anden stor “synder” er også, at du sætter dig et mål, som ikke har nogen deadline. For hvornår er målet så overhovedet nået?
De her tvivlsomme og demotiverende faktorer kan vi heldigvis fjerne ved at sætte vores mål ind i den geniale SMART-model. (Altså navnet siger jo det hele 😉). Med SMART-modellen sikrer du, at du både sætter mål, der rykker noget, og at det er mål, som kan nås. Du kan altså sætte effektive og specifikke mål og få sat gang i processen, uanset om du gør det med andre i forbindelse med coaching, eller om du bruger modellen på dig selv.
Så lad os komme i gang med den famøse SMART-model, så du bliver i stand til at sætte og opnå stærke, realistiske mål 🏆
Hvad står SMART for?
I SMART-modellen er der fem simple trin. Hvert trin indeholder et spørgsmål, som “målet” skal besvare – uanset om det er dit mål eller om du skal sætte et mål med en person, du coacher eller arbejder med.
SMART betyder, at dit mål skal være:
- Specifikt – Hvad er det helt præcis, du vil opnå?
- Målbart – Hvornår er du i mål?
- Attraktivt – Hvorfor gider du at kæmpe for at nå målet?
- Realistisk – Har du de ressourcer, der skal til, for at nå målet?
- Tidsbestemt – Hvornår er din deadline?
HUSK: Du skal kunne hakke alle fem faser/spørgsmål af, for at dit mål er knivskarpt – og det ikke bare forbliver et ønske eller en drøm ⚠️👇🏻
Her er de 5 faser i SMART-modellen
Lad os nu gennemgå hver fase enkeltvis og gå i dybden med dem, så du er helt sikker på, at dit mål sidder lige i skabet 🎯
1. Specifikt – Hvad er det helt præcis, du vil opnå?
Det skal være super præcist og konkret, når du laver dit eller andres mål. Fx: “Jeg vil være en af de bedste tennisspillere i verden” – det er altså ikke særlig specifikt. Hvad betyder dét egentlig? Det er individuelt – og det er vigtigt at have et mål, som ikke er op til fortolkning. Ellers kan du jo nemt slække på det senere 😉 Hvis du i stedet siger, at målet er: “Jeg vil være tennisspiller, som ligger i top 5 på verdensranglisten” er det enormt specifikt og fortæller, hvad din opfattelse er.
Så formulér et konkret og sepcifikt mål, som ingen er i tvivl om, hvad betyder.
2. Målbart – Hvornår er du i mål?
Du eller den, du coacher, skal svare på, hvornår målet er nået. Hvad er der helt præcis sket, før du kan sige, at nu er du i mål?
Som mennesker er vi også mere engagerede, når vi ved, hvordan vi når dertil. Derfor vil der også ofte være delmål undervejs. Svar fx på: “Hvilke ting skal der til for at opnå mit mål?” og “Hvornår vil jeg være i mål med dem?”.
Tennisspillerens delmål kunne fx se sådan her ud:
– Jeg skal træne 8 gange om ugen de næste 18 måneder.
– Jeg skal vinde DM inden for 2 år.
– Jeg skal kvalificere mig til en Grand Slam inden for 3 år.
– Jeg skal vinde x kampe og turneringer.
Så få gjort både dit endelige mål og dine delmål MÅLBARE. På den måde arbejder du hele tiden hen mod dit mål, og du bliver langt mere motiveret 🔥
Arbejder du med at forbedre din kundeservice, findes der i øvrigt en lang række målinger i kundeservice, der er gode at måle på, som du kan læse om her.
3. Attraktivt – Hvorfor gider du at kæmpe for at nå målet?
Hvad gør, at du vil anstrenge dig og ofre din lilletå for at nå målet? Hvis det er, “fordi din chef siger, du skal”, så vil du helt sikkert ikke være topmotiveret.
De fleste når ikke deres mål, hvis målet kommer fra andre end dem selv. Motivationen skal komme inde fra dig eller fra den, du coacher eller hjælper. Så find ud af, hvorfor målet overhovedet betyder noget. Find den indre motivation frem, så det står klart for dig, hvorfor det er arbejdet værd, og hvorfor du ikke vil stoppe, før målet er nået 💪🏻 Og hav fokus på, hvilken forskel det vil give at nå målet.
BONUS: Hvad er målet bag målet?
Når du først begynder at arbejde med SMART-modellen, åbner der sig ofte en helt ny verden af målsætninger. Når du gør dit mål specifikt og arbejder med det, kommer du nemlig også til at tænke over, hvorfor du overhovedet har det her mål. Er det, fordi det giver mere selvtillid og anerkendelse fra andre, fordi du gerne vil have flere penge eller hvad handler det i virkeligheden om?
Hvad er “målet bag målet” og grunden til, at du ønsker at opnå det? Det er tit her, at vi får virkelig stor effekt, fordi vi graver dybere efter vores personlige motivation. Det bliver tydeligt, hvad målet betyder for os, og hvad det kan give os. Hvis du coacher andre, er det også her, at du virkelig kan dykke ned og finde dybde i målsætningen – og gøre personen enormt motiveret efter at nå sit seje mål!
4. Realistisk – Har du de ressourcer, der skal til, for at nå målet?
Der kan være mange ting, som du eller personen, du coacher, vil nå. Pludselig rammer hverdagen, og her kan du blive slået ud, hvis du føler dig bagud og ikke når de ting, du gerne vil. Så sørg for at være realistisk i din målsætning, så du kan fortsætte med oprejst pande – ikke noget med at sætte et overambitiøst og urealistisk mål.
Du skal også sørge for at have de rette ressourcer ved hånden – fx de rigtige mennesker, viden, onlinemateriale, udstyr osv. til rådighed. Spørg: “Hvad har jeg brug for af midler for at nå mit mål?”. Tennisspilleren får for eksempel svært ved at nå sit ambitiøse mål uden tennisudstyr, tennisbaner til rådighed, den rette kost, konkurrence-stævner og en rigtig god træner 😅
5. Tidsbestemt – Hvornår er din deadline?
Deadlines er ofte noget, som vi enten frygter eller ser frem til. Når der er sat gode mål og delmål, glæder vi os oftest, for så kan vi være motiverede og arbejde på målet hele vejen mod deadline. Hvis du ikke ved, hvilken dag og hvornår på dagen du vil være i mål, er der ingen grund til at starte. For så kan du altid udskyde.
De fleste har hørt sætningen: “Jeg spiser sundt fra næste måned” – det sker som regel aldrig, for der er INGEN deadline, og det er super ukonkret 😅 “Jeg vil gerne have XX kr. på min opsparing” er fx også et superfint mål, men er det om 1 måned eller 5 år? For så kan du jo udskyde den opsparing i lang tid – og blive ved med at købe tøj og takeaway i stedet 😉 Så det er vigtigt, at målet er tidsbestemt, som fx: “Målet skal være opnået x dag kl. xx.xx i år 202x”. Og så er det ellers med at tælle ned til, at dagen er kommet og målet er nået 🎉
Kombinér med GROW-modellen og få en konkret handlingsplan
Selvom SMART-modellen sagtens kan stå alene, bruges den inden for coaching meget ofte sammen med den populære GROW-model. GROW-modellen sikrer, at du laver en stærk og realistisk handlingsplan i forhold til at opnå et mål. Den består af fire simple, effektive trin. Det første trin i GROW står for GOAL (mål), og det er i dét trin, at du kan bruge SMART-modellen til at sikre, at målet er så stærkt og realistisk som muligt.
Når du så har brugt SMART-modellen på G’et/målet, og det hele er godkendt, går du videre til de tre næste steps i GROW. Dem kan du læse mere om her, så du kan sørge for at lave en handlingsplan, som er lige i øjet!
God fornøjelse med at sætte et superstærkt mål – og nå det! Vi tror på dig 💪🏻
Her er en model til, hvordan du kan køre dit mål igennem “SMART”-maskinen, når du er på G’et i GROW.
Modellen er med i et 100 siders kompendium, du får, når du tilmelder dig en Træner-certificering hos Kjellerup Kommunikation 🎁
Tag en Træner-certificering – og bliv ekspert i SMART, GROW og meget andet
Vil du forbedre dine coaching-skills og blive skarp til at træne, hjælpe, motivere og give feedback til andre? Så book en plads på vores Træner-certificerings-hold, hvor du på kun 8 uger bliver klædt på til at udvikle andre omkring dig i dit team 🎉
Med en Træner-certificering kommer du på et hold med andre i lignende roller, hvor I bl.a. vil få workshops (med fokus på Medlyt, Feedback og Coaching-værktøjer), personlige coachings og en endelig certificering!
>>> Skynd dig at booke plads til dig selv eller din medarbejder, så I kan blive SMART-eksperter og hjælpe alle i teamet med at vokse 💪🏻
Flere artikler til dig
Kundefastholdelse: 4 råd der øger din customer retention
Drømmer du om kunder, der bliver længere og køber mere? I artiklen får du fire gode råd, som med garanti giver jer en høj kundefastholdelse.
Aktiv lytning: Sådan bruger du det i din kundeservice
Arbejder du med kundeservice, håber jeg, at aktiv lytning er en del af din værktøjskasse. Dyk ned i emnet her og få tips til at lytte aktivt.
3 gode råd til at skabe mersalg i kundeservice
Hvis du arbejder med kundeservice, håber jeg, at du sørger for mersalg. Hvis du gør det rigtigt, er det nemlig GOD service. Se hvordan!
Robotter i kundeservice – go eller no go?
Robotterne overtager kundeservice 🤖 Er det en god idé? Vi vender de vigtigste fordele og ulemper, når det kommer til bots, AI og ChatGPT.
De 3 bedste råd til effektiv kundeservice
Her får du de 3 bedste råd, hvis du ønsker en effektiv kundeserviceafdeling og mere effektive kundesamtaler – vi ved, de virker.
5 geniale tips til at håndtere vrede og sure kunder
Her får du 5 effektive tricks til at håndtere sure, vrede, besværlige og frustrerede kunder. Vi garanterer dig for, at de virker!